Kyselina hyalurónová - hyaluronát sodný


Hyaluronát sodný

Kyselina hyaluronová je látka prirodzene sa vyskytujúca v tkanivách živých organizmov. Vo fyziologickom prostredí sa však neobjavuje vo svojej kyslej forme, ale ako sodná, či draselná soľ zvaná hyaluronan, alebo hyaluronát.

Predstavuje teda látku ľudskému organizmu úplne vlastnú, teda jej použitie nespôsobuje žiadne negatívne reakcie a vedľajšie účinky. V ľudskom tele tvorí hyaluronát sodný jednu z hlavných zložiek medzibunkovej hmoty, nájdeme ho teda v niektorých telesných tekutinách, chrupavkách, sklovci, koži a pupočníku.

Hyaluronát a jeho vlastnosti

Hyaluronát sodný patrí do skupiny polysacharidov a jeho molekuly sú skrutkovito usporiadané. Má schopnosť vytvárať vysoko viskózne roztoky, ktoré predstavujú dokonalé lubrikačné činidlo.

Jeho koncentrácia v synoviálnej (kĺbovej) tekutine umožňuje hladké kĺzanie kĺbových hlavíc. Zároveň na seba dokáže viazať veľké množstvo vody (pojme približne tisícnásobok objemu!), Čím poskytuje telovým tkanivám vlhké prostredie, ktoré je nevyhnutné na regeneráciu buniek. Zaisťuje teda jednoduchšie a bezjazvové hojenie poškodených tkanív. Má tiež analgetický účinok.

História

Kyselina hyalurónová bola prvýkrát extrahovaná z očnej šošovky hovädzieho dobytka roku 1934. Jej názov bol odvodený z dvoch slov značiacich jednak jej pôvod – hyaloid (zo šošovky), a tiež obsah kyseliny uronovej – (uronic). Keďže sa však táto látka, ako už bolo spomenuté, nachádza v organizmoch prevažne v soľnej forme, vžil sa pre ňu názov hyaluronan, či hyaluronát.

V 60. rokoch 20. storočia bol hyaluronan prvýkrát vyskúšaný v lekárskej praxi na liečbu popálenín, čo odštartovalo jeho nasledujúce masové využívanie. V súčasnej dobe je bežne používaný v očnej a kĺbovej chirurgii, ako jedna zo zložiek radu liečiv, či ako prostriedok na liečbu rakoviny a k hojeniu najrôznejších zranení.

Dnešné využitie hyaluronátu

1) Kontaktológii

V oblasti starostlivosti o kontaktné šošovky je hyaluronát sodný využívaný ako lubrikačná látka očných kvapiek a roztokov. Vďaka svojim vlastnostiam je skvelým prostriedkom dodávajúcim kontaktným šošovkám potrebné zvlhčenie, bez akéhokoľvek dráždenia alebo poškodzovania oka. Používaním roztoku alebo očných kvapiek s obsahom tejto látky sa šošovky stávajú hladšími a poddajnejšími. Ich nosenie je potom pohodlné. Hyaluronát sodný dodáva očiam potrebné zvlhčenie, a tým eliminuje nepríjemné pocity suchosti a pálenia, zároveň tiež zaisťuje podmienky potrebné k regenerácii očných buniek.

2) Chirurgia a kozmetický priemysel

Kyselina hyalurónová je využívaná ako podporný prostriedok pri priebehu očných operácií. Chráni citlivé očné tkanivá, predovšetkým endotel rohovky, pred nechceným poškodením počas chirurgického výkonu. Využíva sa aj ako náhrada sklovca pri operácii šedého zákalu alebo implantácii šošovky. Ďalej poskytuje kyselina hyalurónová vhodný prostriedok určený na liečbu kĺbových poranení a uplatňuje sa v kĺbovej alebo v plastickej chirurgii (vyplň vrások, vtiahnutých jaziev, zväčšenie pŕs). Nemožno zabudnúť ani na jej prínos v oblasti kozmetiky – najmä potom starostlivosť o pleť. Najčastejšie je táto kyselina pridávaná ako aktívna látka do krémov proti vráskam.

Produkty obsahujúce hyaluronát sodný:

Komentáre

Pridať komentár