Potraviny pre zdravie vašich očí

Potraviny pre zdravie vašich očí

Najznámejšou zeleninou s pozitívnymi účinkami na ľudský zrak je určite mrkva. Existuje však oveľa viac potravín, ktoré pozitívne ovplyvňujú naše videnie. A nemáme na mysli iba pôsobenie na kvalitu zraku. Niektoré jedlá nám môžu pomôcť aj s inými očnými ťažkosťami. Preto vám odporúčame niekoľko potravín, ktoré sú prospešné a zároveň chutné.

Čučoriedky

borůvky

Hoci je spomínaná mrkva považovaná za najprospešnejšiu potravinu pre náš zrak, vašim očiam v skutočnosti najviac ulahodia čučoriedky. Obsahujú množstvo užitočných látok, medzi ktoré patrí aj antokyán. Toto farbivo pomáha obnovovať žltú škrvrnu sietnice, a tak dodáva vašim očiam novú energiu. Čučoriedky sú preto vhodné pre tých z nás, ktorí pracujú ceý deň s počítačom. Konzumáciou tohto ovocia tiež spomaľujete starnutie očí a napomáhate regenerácii očného purpuru.

Červené víno

červené víno

Červené víno je pre svoje blahodárne účinky na krvný obeh a srdce odporúčané pri problémoch s nízkym tlakom. Vďaka tomu, že zlepšuje cirkuláciu krvi, pomáha aj vašim očiam. Lepšie prekrvuje a okysličuje očné tkanivo, a tak zlepšuje zrak. Môžete si teda dopriať pohárik vína a mať dobrý pocit, že podporujete zdravie očí.

Morské ryby

losos s chřestem

Určite pre vás nie je žiadnym prekvapením, že do kategórie prospešných potravín pre oči patria aj ryby. Je to prevažne vďaka obsahu omega-3 nenasýtených mastných kyselín. Tie podporujú správnu stavbu bunkových membrán, a tak uľahčujú regeneráciu. Okrem toho zmierňujú zápal a degeneratívne procesy a pomáhajú redukovať vnútroočný tlak, ktorý predstavuje riziko vzniku zeleného zákalu.

Vajcia

vajíčka

O vajciach najčastejšie počúvame ako o potravine, ktorú by sme mali obmedzovať z dôvodu vysokého obsahu cholesterolu. Vašim očiam však môže pomôcť predovšetkým vaječný žĺtok, ktorý je bohatý na obsah luteínu, lecitínu, cysteínu a ďalších aminokyselín. Tieto prvky zabraňujú vzniku sivého zákalu.

Orechy a semienka

ořechy

Orechy a semienka sú pre naše oči dôležité kvôli vitamínu E. Ten je známy pre svoje antioxidačné účinky, ktoré chránia bunky pred starnutím. Rovnako ako ryby, tak aj semienka a orechové plody obsahujú omega-3 mastné kyseliny. Najväčší podiel nájdeme v chia semienkách, vlašských orechoch alebo v ľanových semienkach. Zaradiť ich môžete napríklad do svojich raňajok, k mäsu, prípadne ich môže ujedať len tak večer pred televíziou.

Predstavili sme vám výber potravín, ktoré by vám skutočne mohli priniesť úľavu od očných problémov. Majte však na pamäti, že najdôležitejšie je dodržiavať vyváženú a pestrú stravu.


Komentáre

Máte nejaké otázky?